Master System & Mega Drive RGB-kabler
Master System 1 & Mega Drive 1
Mega Drive 2
Avancerede kabler
Hvis du skulle være heldig at eje en Sega Master System 1 eller en Sega Mega Drive 1, har du måske lagt mærke til at der, på bagsiden af maskinen ved siden af antennestikket, sidder et rundt 8-polet hunstik, som tilsyneladende ikke bliver brugt til noget som helst. Mega Drive 2 konsollens eksterne RF-modulator tilsluttes et lignende, blot lidt mindre stik med 9-poler.
Disse stik er konsollernes AV-udgange, og de indeholder et langt større potentiale end den rædsomme RF-video, som de fleste mindes, når de tænker på retro-konsoller. Faktisk understøtter stikkene intet mindre end RGB-video.
RGB er den absolut bedste type video-signal, du kan hive ud af en retrokonsol og giver, en billedkvalitet, der, når du først har oplevet det på egen krop, får dig til at pakke de obligatoriske RF-kabler langt, langt væk... medmindre du er en af disse mærkelige væsner, som syntes gusten RF er det eneste, der føles ægte retro.
På denne side kan du få ideer til, hvordan du selv kan konstruere RGB-kabler, der gør brug af AV-udgangen på din Master System (1) eller Mega Drive.
RGB står for "Red, Green, Blue" og, som navnet antyder, er der tale om en signalvej, hvor informationerne om de tre farvelag, som billedet består af, transporteres i hver sin ledning. Desuden er det nødvendigt med en fjerde ledning til et synkroniseringssignal (forkortet "Sync"). På de fleste TV er der mindst én SCART-indgang, der understøtter RGB. Men betragter du SCART-pinout'et, feks. på min pinout-side, vil du opdage, at der er indgange til både "Red", "Green" og "Blue", men sjovt nok ingen indgang til Sync. Et TV med SCART vil i stedet forsøge at udvinde Sync fra et Composite Video -signal, som heldigvis også er tilgængeligt på konsollernes AV-udgang. Alt efter hvilket spændingsniveau der ligger på SCART-stikkets pin 16 vil TV'et enten bruge Composite signalet som videokilde (gud forbyde det!) eller bruge R, G og B som videokilde og blot udvinde det nødvendige sync-signalet fra Composite-indgangen.
Simpelt Master System 1 & Mega Drive 1 RGB-kabel
Dette er den mest skrabede udgave af RGB-kablet. Det er forholdsvis nemt at konstruere, men det er til gengæld ikke sikkert, at det virker på alle TV-modeller.
For at kunne lave kablet skal man bruge:
Et han SCART-stik
Et 8-pols DIN stik af "U"-typen
Et stykke kabel med (mindst) 8 ledere
En 100 Ohms modstand
Det kan godt være svært at finde DIN-stikket i den rigtige "hesteskosformede" variant dvs. "U"-typen, men velasorterede elektronikforhandere skulle gerne have dem liggende.
Forbindelserne er temmelig overskuelige: Rød til Rød, Grøn til Grøn, Blå til Blå og Composite til Composite. Lyden er i mono, så en enkelt lydindgang kan gøre det. De 5 Volt DC deles vha. 100 Ohms modstanden til en spændig der sætter TV'et i RGB-tilstand. Hvad angår stelforbindelser er Composite Ground den eneste, som er bidende nødvendig.
Simpelt Mega Drive 2 RGB-kabel
For at kunne lave det mest simple RGB-kabel til Mega Drive 2, skal man bruge:
Et han SCART-stik
Et 9-pols mini-DIN stik
Et stykke kabel med (mindst) 9 ledere
En 100 Ohms modstand
Lederne forbindes efter samme princip som i Master System 1 & Mega Drive 1 RGB-kablet. Eneste forskel er, at AV-porten på Mega Drive 2 konsollen understøtter stereo lyd, hvilket vi naturligvis benytter os af.
Kablet kan også bruges på både det håndholdte Mega Drive -system Nomad, og på den lille Multi Mega.
Forbedrede RGB-kabler
Det simple RGB-kabel kan forbedres på mange måder. For at minimere risikoen for støj, er det feks. en fordel at forbinde konsollens stel til alle de respektive signalkilders stelforbindelser. På Master System 1 & Mega Drive 1 RGB-kablet kan lyden forbindes til begge indgange, så man får den samme monolyd i begge højttalere. Farvesignalerne kan også med fordel ledes gennem både en 75 Ohms modstand og en 220 microfarads kondensator, så de ikke blot tappes direkte fra konsollens RGB-chip. Hermed tilpasses kablets og indgangens impedans til hinanden, og samtidig sørger kondensatoren for, at evt. DC offset fjernes.
Man kan desuden forsøge at konstruere et mindre kredsløb, der optransformerer de 5 Volt DC til et sted mellem 10 og 12 Volt DC og forbinde denne højere spænding til SCART-stikkets pin 8, hvormed TV'et automatisk vil skifte til AV i 4:3 format, når man tænder for konsollen.
Man kan lave en forholdvis simpel og billig spændingsdobler vha. en ICL7660, to germanium-dioder (eller to schottky-dioder, hvis det skal være rigtig godt) og to 10 microfarads kondensatorer. Udgangsspændingen bliver ikke helt på de ønskede 10 volt, men den er tilsyneladende høj nok til at give den rigtige effekt.
Hvis du har spørgsmål til siden eller bare gerne vil have fat i mig, skal du være velkommen til at kontakte mig